Victor Ponta la Madrid
Jurnalistii romani tinuti la distanta de biroul de presa al Guvernului

Cenzura presei romanesti la Madrid

Nu o sa pricep niciodata ce „cadavre” ascund cu atata inversunare birourile de presa ale institutiilor statului. Vizita premierului Ponta la Madrid a fost o noua situatie in care m-am lovit, in calitate de jurnalist corespondent la Madrid, de opacitatea si secretismul biroului de presa.   

M-am obisnuit ca in aceasta meserie, considerata drept cea mai nasoala din lume, sa intampin doar piedici din partea birourilor de presa atunci cand vine vorba de informatii publice despre ce fac alesii nostri. De data asta ne-am trezit si cu diversiuni de fiecare data cand se cereau informatii despre agenda publica a premierului.

Mi s-a confirmat din nou convingerea ca birourile de presa nu au fost create in sprijinul cetatenilor si ca sa usureze comunicarea publica, ci dimpotriva, ca sa controleze circulatia informatiei.

Oamenii de la biroul de presa al Guvernului, prezenti la Madrid, trebuiau sa ne ofere sprijin si informatii pentru documentarea vizitei, insa pareau sa aiba mai degraba sarcina de a-i supraveghea si de a-i controla pe jurnalistii romani.

Daca ii intrebai ceva anume, ori nu stiau ori raspunsul era „Se ocupa altcineva de asta!”. Mai tarziu aflam ca in timp ce jurnalistii romani erau tinuti deoparte, premierul Victor Ponta oferea interviuri pe banda rulanta presei spaniole.

Biroul de comunicare de la Guvern era interesat sa stie dinainte ce intrebari se pregatesc pentru conferinta de presa a premierilor Victor Ponta si Mariano Rajoy, ba chiar incercau sa le influenteze, facand propuneri precise.

Ca jurnalist, pot sa marturisesc ca niciodata nu m-am simtit mai spionat de reprezentantii Puterii. Angajatii de la biroul de presa al Guvernului, care sunt sigur ca respectau doar ordine, se miscau printre jurnalisti ca niste gardieni.

Vizita la Moncloa, sediul guvernului spaniol, a fost ca o intrare intr-o inchisoare de maxima securitate. Stiam ca nu se poate filma decat acolo unde este voie, dar partea romana a cerut presei, doar celei romane desigur, sa nu filmeze cu sunet primirea premierului roman de catre Mariano Rajoy.

Jurnalistilor spanioli nu li s-a cerut niciodata asa ceva, pentru ca oricum cele cateva minute de imagini sunt doar pentru… imagine si nici intrebarile nu le-au fost dictate niciodata de nimeni.


Una peste alta, toata ziua premierul nu a oferit nici o declaratie jurnalistilor romani, de care fugea spunand „Nu ma intrebati de acasa ca nu va spun aici”. Mai mult, in timp ce grupul de jurnalisti romani astepta decolarea spre Romania, premierul Victor Ponta explica tot ce avea de spus la emisiunea pregatita de Antena 3, special la Madrid.

Lasă un răspuns