Carmen Valică suntem toţi!

by author page

0 comments Proaspete

Mai mult ca oricând, în aceste zile, trebuie să te înrolezi într-o tabără. Dacă nu eşti cu Băsescu trebuie să fii cu USL, dacă nu eşti cu Ponta şi Diaconescu sigur eşti de-a lu’ Suspendatu’ şi ţii cu PDL-ul sau cu intelectualii lui MRU! Dacă nu ţii nici cu unii, nici cu alţii, în mod sigur eşti teleOTVist şi te închini seara, printre bibelouri, la poza cu Dan Diaconescu în Direct.

Realitatea românească de astăzi nu mai tolerează postura neutră sau alte comportamente care nu includ isteria, urletele, privirile încruntate, viziunile radicale şi soluţiile decisive.

– Ho cu tata!, cum ar zice Artan. Domnilor care mă spionaţi din televizor vă informez că în România mai sunt şi oameni, în afară de politicieni. Se mai întâmplă şi alte lucruri în afara talkshow-urilor fără rost şi fără deznodământ la care vocile cele mai auzite nu au nimic de spus. Mai există şi oameni care au treabă în ţara asta! Şi ar fi corect ca dacă nimeni nu-i ajută, măcar să nu-i încurce.

Din păcate, însă, lucrurile s-au agravat cum nu se putea mai rău. Acum lorzii războiului au trecut de la atacurile de distrugere în masă, la execuţii individuale fără judecată.

Mă sperie cazul jurnalistei Carmen Valică, corespondent Radio România, care este poate cel mai grav prejudiciu adus democraţiei din România, în ultimele zile. O persoană discretă, dar cunoscută până acum pentru profesionalism în meseria sa, a fost acuzată fără probe de unul dintre strategii atotputernicilor lorzi ai războiului. S-a spus că şi-ar fi sabotat ţara reuşind să inducă în eroare, prin adresarea unei întrebări, un comisar european, care apoi a făcut declaraţii critice la adresa României legate de respetarea Constituţiei.

După ce acuzaţiile fără dovezi, referitoare la Carmen Valică au fost lansate în presa de la Bucureşti (presă lipsită, la nivel instituţional, de orice solidaritate cu un reporter aflat la ananghie) a urmat un val de pseudo-ştiri calomnioase publicate pe diverse portaluri web obscure, printre care si unul păstorit de unul dintre veteranii degradaţi ai presei româneşti.
Fără să dezbatem veracitatea articolelor publicate, trebuie spus doar că aceste texte nu respectau nici unul dintre criteriile jurnalistice de bază necesare pentru o informare completă şi obiectivă, cum ar fi citarea a minim 3 surse şi includerea punctului de vedere al „acuzatei”.

Au fost acţiuni tipice de propagandă şi de presiune. Nu asupra jurnalistei Carmen Valică. Ea nu valorează nimic în socotelile lorzilor. Miza acestor manipulări este convingerea mulţimii că vinovaţii sunt alţii şi că realitatea este cu totul alta decât cea pe care ne-o indică bunul simţ.

De ce a fost atacată Carmen Valică? Pentru că era o victimă facilă.

Ulterior, Comisia Europeană a tranşat acest subiect informând în mod oficial că Viviane Reding, comisar pe Justiţie, mai are şi alte surse cu care se consultă. „Vice-preşedintele Viviane Reding, Comisarul European pe Justiţie, şi-a exprimat săptămâna trecută, pe Twitter, îngrijorările sale cu privire la încercările de a pune la îndoială independenţa justiţiei în România. Înainte a avut loc o analiză detaliată a situaţiei, realizată de ea şi de consilierii săi juridici” (România Liberă, 8 iulie – http://goo.gl/dmS09 ).


Deocamdată aceasta este singura dovadă din cazul Carmen Valică, pentru că probele acuzării nu au ieşit încă la lumină. Spun „încă”, pentru că am speranţa că proba acuzării va ieşi în cele din urmă şi că astfel vom putea să scăpăm de un jurnalist corupt care trădează o meserie pe care cu toţii trebuie să o apărăm. Experienţa m-a învăţat, însă, să am încredere în instinct şi cred că odată cu precizările Comisiei povestea se va termina. Sper că va avea şi un happy-end pentru cine merită scuze şi reparaţii morale.

Dincolo de asta, însă, acest atac asupra unui jurnalist nu este doar o mică vendetă. În toată această poveste, Carmen Valică pare o victimă colaterală, însă de fapt noi toţi suntem ţinta atacului. Atunci când un stat sau regim, mai bine spus, se îndreaptă fără justificare împotriva unui simplu cetăţean şi atunci când jurnaliştilor le este frică să-şi arate solidaritatea, nu am să spun eu ce înseamnă, dar în mod sigur, democraţie nu este.
Pe scurt, toţi suntem Carmen Valică!

PS: Mesaj pentru isterici şi conspiranoizi incurabili care o să încerce să politizeze acest articol. Da, sunt pe-o mână cu Viviane Reding şi trag din narghilea cu alde Monica Macovei. Şi da, aveţi dreptate… americanii nu au aterizat niciodată pe Lună! Totul e o făcătură. Sau nu?


Lasă un răspuns